Een dilemma?

Heb je een dilemma? Weet je niet welke keuze je moet maken? Probeer dan eens de 'post-it & feel' methode. Op een receptie kwam ik laatst een persoon tegen die ik jaren geleden in een training heb gehad. Ze vertelde me dat ze met een dilemma zat en vroeg me om raad. Ik geef nooit inhoudelijk raad maar rade haar aan om in haar huis voor elke optie een plek te kiezen (een hoek van de huiskamer bv) en die plek te vullen met post-its met alles wat in je opkomt bij die keuze. Zo wordt de ene plek gevuld met post-its over optie A en de andere plek met post-its over optie B. Als je daarmee klaar bent ga je gewoon op die plekken zitten en sta je stil hoe je je daar voelt. Voel wat die optie met je doet. Misschien weet je het antwoord namelijk al, zei ik, maar moet je het nog tot je door laten dringen.
 
Gisteren kreeg ik een mail van haar. Ze had mijn advies opgevolgd en al tijdens het plakken van de post-its begon ze een verschil tussen beide plekken te voelen. Toen ze klaar was, was het helemaal duidelijk...
 
Soms komen we niet uit een dilemma omdat we teveel bezig zijn met alleen denken. Deze manier kan dan helpen om ook de rest van je brein een kans te geven je te helpen kiezen.