Minder stress? Proef koffie

Ik was al een tijdje op zoek naar een eenvoudige oefening om de deelnemers sneller van de ene oefening naar de andere over te laten schakelen. Het zit namelijk zo: onze methode onderscheidt zich door hele effectieve - enkeldaagse - trainingen. Geen meerdaagse heisessies dus, maar losse dagen die super effectief zijn. En voor die effectiviteit is het nodig dat deelnemers na een oefening snel over kunnen schakelen naar de volgende oefening. Daar zocht is dus naar en ik dacht hierbij aan een korte meditatie of mindfullness. Het is alleen best lastig is om een grote groep stoere mannen en vrouwen daar snel in mee te nemen.
 
En toen was ik op bedrijfsbezoek van Kaan koffie en liet Jac Kaan ons verschillende koffies proeven. Het idee was niet direct helder maar er begon bij mij iets te borrelen. Proeven... dat is mindfullness. 
 
Ik nam een paar zakken bonen mee van Kaan en tot mijn verrassing was bij de Aldi een koffieapparaat in de aanbieding waar hele bonen in konden. € 89,- per stuk. Gelijk maar drie gekocht en aan het experimenteren geslagen. Met alle collega's koffie proeven. En alle gasten aan ons bedrijf koffie aanbieden en dan vragen: Wilt u Brasil of Colombia? Of liever Guatamala?
 
Het werkte. Alle gasten - eerst overdonderd door de vraag - dronken hun koffie heel bewust, proefden wat ze dronken. Voor het tweede kopje kozen ze meestal bewust een andere boon en proefden dan weer heel bewust.
 
Dat is waar mindfullness over gaat. Helemaal in het hier en nu heel bewust proeven. En zo'n momentje helemaal los van diepe gedachten, in het hier en nu bewust genieten van een smaaksensatie, maakt een perfecte overgang van de ene oefening naar de volgende. Ik had mijn werkvorm gevonden! Stoere mannen en vrouwen drinken namelijk wel koffie. En als ze liever thee hebben, dat kan ook. Ook dan een paar andere smaakjes als dat ze gewent zijn en zie daar: mindfullness.
 
Tijdens het kantoorwerk drink ik best vaak een bakkie. Maar dat ritueel is na dit avontuur veranderd. Als een collega nu koffie haalt dan moet ik deze wel bewust proeven, want alle ogen zijn verwachtingsvol op me gericht: "En? proef je welke ik heb meegenomen?" Koffiedrinken is nu geen achtergrond activiteit meer, maar een bewust mindfull moment. Uit onderzoek weten we dat een paar van dit soort momenten op een dag enorm helpt om minder stress te ervaren. Even die momentjes in het hier en nu en volledig stil staan bij zoiets als je smaak. Het mooie is, het kost nauwelijks tijd (je wint zelfs veel tijd want bij minder stress ben je natuurlijk effectiever in de dingen die je doet) of geld. Het is natuurlijk goed voor je gezondheid en niet alleen door de verminderde stress maar bijvoorbeeld ook omdat je voor deze manier van koffie drinken natuurlijk 100% arabica bonen gebruikt (daar zit veel minder cafeïne in) en eenvoudig omdat koffie waar je van geniet beter voor je is dan koffie waar je niet van geniet. 
 
Niet alleen op kantoor maar ook thuis kan je koffie (of thee) drinken op deze manier eenvoudig omzetten naar momenten van stress reductie. Heel effectief en plezierig, heel gezond en vooral: heel leuk. Je gasten zullen er ook aangenaam door verrast worden!
 
Probeer het maar eens, bij je thuis of kom langs op de Nan Cuna campus voor een bakkie!
 
Peter.