Ken je 'Zelf'

Als mens ben je altijd wel een beetje op zoek naar jezelf. Het begrijpen van jezelf en de wereld om je heen is één van onze vier basale drijfveren. Maar wat nou als we 'ken jezelf' vervangen door ken je 'zelf'? Maakt dat die zoektocht niet eenvoudiger?
 
De 'zelf' is psychologische benaming voor wat ook wel onze ziel genoemd wordt. Of ons 'zijn', of onze 'identiteit'. Dat klinkt allemaal misschien wat zweverig, maar vanuit de psychologie is dat het helemaal niet. Onze 'zelf' is het geheel van allelei onderdelen waaronder overtuigingen en waarden, maar ook andere mensen die op een of andere manier belangrijk voor ons zijn. En dingen die belangrijk voor ons zijn. Onze rollen in het leven behoren ook tot onze 'zelf'.
 
Als we zeggen dat we op zoek zijn naar onszelf, dan bedoelen we vaak dat we niet goed weten wat we eigenlijk willen, dat we willen weten wat onze eigen keuzes zouden zijn en wat we doen omdat we het aangeleerd hebben. En hoewel de studie naar de 'Zelf' best complex is, helpt het veranderen van de vraag om onszelf te leren kennen in 'onze zelf' te leren kennen verrassend goed om ons zelfbeeld te verbeteren en completer te maken.
 
Dat is ook wat ik doe in het evenement Ontdek je 'zelf', met allerlei leuke oefeningen, boeiende gesprekken tussen deelnemers, zelfreflectie en brainstorm-achtige activiteiten ontwikkel je een basismodel van je zelf. Natuurlijk is dat model niet compleet - je kan het je hele leven blijven aanvullen - maar het basismodel is meestal wel voldoende om belangrijke beslissingen op te baseren. Veel mensen nemen met deze 'basale zelf kennis' de beslissingen waar ze al zo lang mee worstelden.
 
Wat mij betreft kunnen we daarom beter onze Zelf leren kennen dan onszelf :-)