Ruim baan voor jouw Talent

Ieder mens is uniek, dat weten we inmiddels wel. Waarom proberen we dan zo krampachtig op anderen te lijken? Wel, dat is een speling van de natuur. De evolutie heeft ons meegegeven dat het beter is om gemiddeld te zijn. Op te gaan in de massa. Ons aan te passen aan de groep... 

Psychologen hebben hier veel experimenten mee gedaan. Ze hebben bijvoorbeeld duizenden portretfoto’s van verschillende mensen ingevoerd in een computer en de computer per ras de gemiddelde vrouw en de gemiddelde man laten uitrekenen en hiervan een kunstmatige foto laten maken. Deze foto’s zijn samen met willekeurige andere foto’s aan het publiek voorgelegd met de vraag om de knapste vrouw en de knapste man uit te zoeken. Wat bleek? Mannen kiezen met een overgrote meerderheid de gemiddelde vrouw als knapste, vrouwen kiezen met een overgrote meerderheid de gemiddelde man als mooiste. Gemiddeldheid heeft onze voorkeur! Dat geldt niet alleen voor uiterlijk, veel mensen doen hun best zich op allerlei manieren aan te passen aan de groep. Als we afwijken dan leidt dat vaak tot schaamte en worden we onzeker. Vinden we onszelf niet goed genoeg. Vanuit de evolutie is dat niet vreemd, om een ras sterk en stabiel te maken moeten (grote) afwijkingen worden uitgesloten van voortplanting. Daarom geldt dit ook niet alleen voor mensen, bij dieren gaat het precies hetzelfde. Maar wat goed was in het (verre) verleden is niet persé goed voor nu. Toch?

Nu worden mensen uitgedaagd om zichzelf te zijn en hun talenten te ontwikkelen. Nu is gemiddeldheid juist geen compliment meer. Nu hechten we juist aan authenciteit en eigenheid... of... toch nog niet helemaal? Iemand die introvert is wordt nog steeds vaak aangemoedigd toch vooral wat extraverter te worden. Iemand die chaotisch is wordt nog steeds vaak aangespoord om wat meer gestructureerd te worden. Vroeger werden mensen die linkshandig waren gedwongen om toch met rechts te schrijven, nu weten we dat dit niet goed was. Toch worden mensen die introvert of ongestructureerd zijn nog steeds gedwongen dit te veranderen, terwijl ook dit juist niet goed is.

Bij Nan Cuna vinden we dat iedereen vooral zichzelf zou moeten ontwikkelen, om niet gemiddeld maar echt jezelf te zijn en steeds meer te worden. Met je eigen stijl, je authentieke kwaliteiten en talenten. Een mooi instrument om je authentieke gedragsvoorkeuren op 4 mentale assen in beeld te brengen is het JungType instrument. Het kost je een paar minuten invultijd (okee, iets meer dan een paar minuten ;-) en geeft je dan veel informatie over jouw authentieke zelf. In combinatie met de exclusieve video miniclass (en later wellicht een masterclass) een waardevolle manier om jezelf beter te leren kennen.

Doe de test nu: jungtype