Krap bij kas

 

Het is tien over zeven in de ochtend als ik het perron in Schagen op wandel. Ik neem een trein later dan gewoonlijk want het is rustig, het is vakantietijd. Op het perron ontmoet ik een zomers beeld, dames in fel gekleurde rokken, mannen in zomerse shirts. Het mooie weer - dat in deze zomer niet vanzelfsprekend is - heeft ons in haar greep. Als ik langs de wachtende mensen naar voren loop (om een of andere reden kies ik altijd voor de voorste wagon) valt me op dat er tussen de zomers geklede passagiers ook een paar mannen staan die zorgelijk voor zich uit of naar de grond staren. Misschien zijn er ook wel vrouwen die dit doen, maar de mannen vallen me op. Niet toevallig want dit beeld roept herinneringen op. Ik verbeeld me dat deze mannen allemaal ondernemers zijn die het moeilijk hebben in de zomer. Bij veel bedrijven staan projecten in de hold tijdens de vakantieperiode en dat maakt de zomer voor veel MKB'ers en ZZP'ers een moeilijke tijd. Ze zitten krap bij kas en de facturen die nog wel uitstaan worden veel te laat betaald. Kennelijk is de vakantieperiode een geldig excuus om betalingstermijnen te overschrijden.

In haar twintig jarige bestaan heeft ook mijn bedrijf vette en magere jaren gekend en de afgelopen jaren van crisis waren in onze branche vooral mager te noemen. Bovendien heb ik in deze magere jaren gekozen om flink te investeren in innovaties en die moeten zich nog uitbetalen. Ik herkende mezelf daarom in de zorgelijke blikken en met een schok realiseer ik me dat ik straks - als ik mijn plekje op het perron ingenomen heb - er net zo uit had kunnen zien (ware het niet dat ik in eerdere magere tijden wat bijgeleerd heb ;-). Terwijl die vrolijk gekleurde passagiers toch veel gelukkiger lijken! Waarom lopen tobben? Helpt zorgen maken ons om onze situatie te verbeteren?

Soms wel. Bezorgdheid zet ons oogkleppen op, het vernauwd ons blikveld. En dat is goed als er maar één duidelijke weg is uit onze situatie. Dan helpen deze oogkleppen ons om die weg niet uit het oog te verliezen. Om gefocust te blijven en ons niet af te laten leiden door al dat felgekleurde zomerse plezier. In veel gevallen lijkt er ook maar een oplossing te zijn: er moet meer geld binnen komen, er moeten opdrachten binnen komen, er zijn nieuwe klanten nodig! Deze manier van denken leidt meestal tot meer doen van hetzelfde en... tot meer zorgen maken.

Hoe kom je als ondernemer dan wel de zomer door? Hoe wordt je een veerkrachtige ondernemer? Stress bestendig, creatief, resultaat- en oplossingsgericht maar die ook kunst verstaat van het genieten van het moment, van de kleine dingen. Hoe schakel je om van tobber naar energieke aanpakker? Hier een paar tips.

Allereerst is het goed je te bedenken dat veerkracht begint bij het overwinnen van tegenslag. Het feit dat je het nu moeilijk hebt kan in je voordeel gaan werken (zoals dat ook bij mij gedaan heeft). Als het je nu lukt om er niet aan onderdoor te gaan dan kom je hier sterker uit. Je zal er dan wel voor moeten zorgen dat je jezelf niet door de stress in een toestand van overspannenheid laat duwen. Daarover gaan de volgende tien tips.

  1. Lachen is gezond. Het is bijzonder hoe snel je ontspant bij een echte lach. Denk eens na in welke situatie jij echt zou gaan lachen en gun jezelf die situatie. Ook al heb je er door de stress nu helemaal geen zin in, stuur jezelf even met verlof en zorg dat je plezier gaat maken. Heb je kinderen? Ga dan met hen iets vreselijk leuks doen zodat je echt even kan lachen en genieten. Dit levert je meer energie - en daardoor meer creatieve ideeën - op dan een hele dag piekeren op kantoor.
  2. Accepteer de situatie zoals deze is zonder jezelf of een ander iets kwalijk te nemen. Zonder dalen bestaan er nu eenmaal geen pieken, deze dingen komen voor en gedane zaken nemen geen keer. De situatie is zoals die is en van hieruit ga je het oplossen.
  3. Relativeer. Vraag jezelf eens af wat het allerergste is wat er kan gebeuren en hoe erg dat is op een schaal van 1-10 (10 is dat de wereld vergaat). En hoe groot de kans is op deze allerergste uitkomst. 
  4. Ga sporten. Lichaamsbeweging is natuurlijk altijd gezond, maar bij overmatige stress is het een must. Ik heb het hier niet over topsport, wandelen en fietsen zijn ook prima, maar kom in beweging!
  5. Mediteer. Dat kan heel gemakkelijk, gewoon een paar minuten. Ik hou hiervoor zelf een vast ochtendritme aan, uit mijn bed eerst even wakker worden op de hometrainer. Dan onder de douche, ontbijten en voor ik aan het werk ga even een 5 minuten meditatie. Als ik tijdens het werk merk dat ik vastloop even een break van een wandeling en wederom een 5 minuten meditatie. Voor die 5 minuten meditatie gebruik ik de gratis app Calm.
  6. Geef jezelf een peptalk. ook al geloof je er zelf eigenlijk niet in, je brein is hier gevoelig voor. Spreek jezelf aan bij je voornaam en zegt tegen jezelf dat je moet stoppen met tobben omdat je heel goed weet dat je goed bent in je werk, creatief bent en deze situatie natuurlijk op gaat lossen. 
  7. Heb je een relatie? Investeer hier dan in! Vaak leidt stress ook tot spanning in de relatie en die versterkt dan weer de stress. Terwijl intimiteit en seks juist heel helend werken! Maak het gezellig en gaaf je over aan een fijne vrijpartij. Seks is heel gezond en een van de betere medicijnen tegen overspannenheid en stress. Heb je geen zin in seks? Dat komt vaak voor bij stress. Bedenk dan dat de beste manier om weer zin te krijgen is door het gewoon te doen. 
  8. Flirt met onbekende mensen op straat. Groet hen met een lach op je gezicht. Je zult merken dat hun lachende groet terug je goed doet, net zoals jouw lachende groet hen goed doet. Zo hebben jullie door deze micro-flirth allebei je dag weer wat mooier gemaakt.
  9. Hou je droom levend. Visualiseer waar je het voor doet, maak dit beeld concreet in kleine details waar je van kan genieten.
  10. En maak tot slot een plannetje om  één ding te doen dat er aan bij zal dragen dat je een stap verder komt. Ga stap voor stap en hou het eenvoudig.

Okee, deze tips geven je geen aanwijzingen om je financiën snel weer op de rit te krijgen. Maar dat hoeft ook niet. Jij bent de ondernemer, jij hebt de kennis en kunde om je bedrijf te laten floreren. Maar dat lukt niet als je in de stress schiet. Gebruik deze tips om weer in je kracht te komen en je zult zien dat je zelf dan de rest zal doen. Want als ondernemer weet je als geen ander dat je de wind niet kunt veranderen, maar wel de stand van je zeilen. 

Meer lezen over veerkracht voor ondernemers? klik hier.

 

Meer blogs over veerkracht...