Komt een slak bij de dokter

Wetenschappers van Sussex zijn in de wolken met de ontdekking hoe een slak beslist om wel of niet te eten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een eenvoudige kwestie, maar het geeft inzicht in een van de meest complexe dilemma's van een levend wezen: de balans tussen de emotie van het moment (honger), omstandigheden (is er eten in de buurt?) en logisch plannen (wanneer krijg ik weer een kans om te eten?).
 
Slakken blijken daar twee typen neuronen bij te gebruiken, een soort evalueert de binnenwereld (de emotie) en de andere evalueert de buitenwereld. Uiteindelijk nemen slechts twee hersencellen samen de complexe beslissing of de slak gaat eten. De wetenschappers zijn hier zo enthousiast over omdat we hiervan kunnen leren hoe krachtig een systeem met maar enkele hersencellen is. Een slak heeft in totaal slechts 10.000 hersencellen die ook nog eens relatief weinig onderlingen verbindingen (synapsen) hebben.
 
Wij - mensen - hebben gemiddeld zo'n 80 miljard hersencellen. Dat is een 8 met 10 nullen! Bovendien hebben wij ook nog eens heel veel synapsen (onderlingen verbindingen). Een beetje intelligente volwassenen heeft hier al snel een kleine 150 biljoen van. 150 Biljoen, dat is 15 met dertien nullen! Probeer je dat eens voor te stellen. En probeer je dan eens voor te stellen wat je daarmee kunt doen als 2 hersencellen al in staat zijn en ingewikkelde afweging te maken tussen noodzaak, omstandigheden en emoties. Is er dan überhaupt nog iets wat je niet kunt?
 
Ervaar je jouw leven ook zo? Ervaar je het leven als onbegrensd? Ervaar je jezelf als iemand met onbegrensde energie, talenten en mogelijkheden?
 
De kans is groot dat je hier niet onvoorwaardelijk JA op kunt zeggen. En dat is logisch. We hebben die 80 miljard hersencellen en 150 biljoen synapsen wel, maar dat wil nog niet zeggen dat we zo ook hebben leren gebruiken.
 
Volg jij Max Verstappen de laatste tijd een beetje? Formule 1 krijgt normaal gesproken niet zoveel aandacht van de gemiddelde Nederlander, maar voor Max maken we graag een uitzondering, toch? En terecht, want we kunnen van Max veel leren over het gebruik van onze hersencellen :-)
 
Wie er wat meer ingedoken is weet dat Max al van jongs af aan heel serieus met autosport bezig is. Hij heeft heel veel uren op de kartbaan doorgebracht en ieder rondje dat hij reed geanalyseerd. Als anderen het al lang zat waren ging hij door. Bij Toro Rosso reed hij zich mooi in de schijnwerpers maar het effect dat hij scoorde door zijn eerste Grand Prix voor Red Bull direct te winnen was natuurlijk grandioos. Toch hamert Max er zelf steeds op dat hij nog zeker een jaar nodig heeft om de auto echt te leren kennen. Een jaar van veel rijden en alle rondjes analyseren. En wat doet hij als hij analyseert? Hij praat nauwelijks over wat er mis ging, hij is vooral gefocusseerd op wat er goed ging en waarom dat goed ging. Hij leert graag van zijn ervaren teamgenoot en kijkt waar die beter presteert dan hijzelf en wat hij daarvan kan leren. Max bestudeert succes.
 
Wat kunnen we hier allemaal van leren over onze onbegrensde mogelijkheden? 
 
We leren van Max dat het gebruiken van een complexe "machine" niet vanzelf gaat. Het vergt heel veel training, reflectie en weer training waarbij we vooral moeten reflecteren op wat er goed gaat. Bij zo'n complexe "machine" heeft leren van fouten geen zin. En als dat al zo is voor een formule 1 wagen - gemaakt door mensen, dus Max "weet" in principe precies hoe alles werkt - hoeveel te meer gaat dat dan op voor onze hersenen? Ons brein is duizenden malen complexer dan de auto van Max en bovendien hebben we hier geen gebruiksaanwijzing van. Als we echt de kracht van als die hersencellen en synapsen willen benutten dan vergt dat heel, heel veel oefening en reflectie.
 
Ik heb goed nieuws. Hoewel we geen echte gebruiksaanwijzing van onze hersenen hebben - dat kan ook niet want iedereen is uniek - weten we wel steeds meer over de processen in ons brein. We hebben wel degelijk stukjes van die gebruiksaanwijzing. En het mooie is, met die stukjes én het oefenen en reflecteren kunnen we een heel eind komen. We kunnen dan nog lang niet alles, maar we kunnen ons leven wel een heel stuk plezieriger, effectiever en rijker maken. 
 
Dat is mooi toch? Want laten we wel wezen, of je nu dokter bent of schoonmaker, manager of monteur, het leven is topsport. Zeker in deze tijd waarin één zaterdag-Telegraaf al meer informatie bevat dan dat 100 jaar geleden iemand in een heel leven te verwerken kreeg. 
 
Dus ben ik op zoek gegaan. Op zoek naar een programma om dit te leren. Om te leren mijn hersens volledig - of tenminste zoveel mogelijk - te benutten door net als Max de gebruiksaanwijzing te leren en dagelijks te oefenen en te evalueren. Waar ik naar zocht was een goed programma voor Persoonlijke Effectiviteit. Ik heb bij de grote aanbieders van trainingen gezocht en bij de minder bekenden. Ik vond trainingen van enkele honderden euro's tot vele duizenden euro's maar ik vond geen enkel programma wat voldeed aan mijn wensen. Geen enkel programma dat ik vond helpen je om je hersens beter te "besturen" om je zo te helpen al die talenten en kwaliteiten tot bloei te laten komen en een rijker leven te leiden.
 
Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik heb een team samengesteld en we hebben ontworpen, geschreven, dingen uitgezocht, geprogrammeerd en getest. Ons doel was om een compleet programma te ontwikkelen waarin je alles leert wat de wetenschap nu weet over de gebruiksaanwijzing van je brein, waarin je gaat leren van je successen en je talenten en kwaliteiten centraal stelt, waarin je dagelijks je focus richt en evalueert (oefenen gaat in dit geval vanzelf, het leven zelf is de oefening), niet een paar dagen tijdens een cursus maar  zo lang als nodig is. En ons doel was om dit voor iedereen - ongeacht portemonnee of drukke agenda - mogelijk te maken.
 
En dat is gelukt, het eerste deel is klaar. Vanaf nu kun je voor slechts € 7,- stappen in het programma Persoonlijke Veerkracht. In 4 Weken en dan ca. 15 minuten per dag kan je aan den lijve ondervinden hoe je jouw persoonlijke effectiviteit een boost kan geven. Daarna bekijk je wel of en hoe je verder wilt maar heel gek kan je het bij ons niet maken, bij Nan Cuna kost werken aan je zelfontwikkeling minder dan een sportschool.
 
Wil jij effectief en veerkrachtig in het leven staan? Lees hier dan verder.