Creativiteit: eenzaam & interactief

Creativiteit wordt in eenzaamheid geboren.
Ik weet dat dit moeilijk te verkroppen is, als trainer heb ik ook veel brainstormsessies begeleid en dan verkondigd dat 1+1=3: als we met meer mensen brainstormen ontstaan er meer en betere ideeën.
Maar toch... de meerderheid van mijn eigen creatieve ideeën zijn onder de douche ontsproten, terwijl ik langzaam wakker werd en genoot van van het hete water in mijn nek. Als ik ze dan bij de koffie besprak met José, mijn vrouw, werden ze rijker en rijper. Geen brainstorm, geen grote groep met door elkaar schreeuwende mensen, maar eenzaamheid: rust en reflectie. Als je hierover nadenkt merk je pas hoe moeilijk het is om het je anders voor te stellen. Stel je voor dat Chopin zijn stukken met een roepende meute had gecomponeerd, of dat J.K. Rowling de Harry Potter boeken al brainstormend had geschreven... Stel je voor dat Marco van Basten met honderd man over het veld had gerend die allemaal meedachten over hoe hij zijn spel zou spelen. Nee, echte creativiteit komt van binnenuit en om dat te horen moet je stil zijn en luisteren, voelen.
 
Het is niet vreemd dat voor de meeste creatieve doorbraken introverte mensen verantwoordelijk waren. Mensen zoals Newton, Einstein, Rosa Park, Gandhi, Eleanor Roosevelt, Bill Gates en Steve Wozniak. Het leven van introverte mensen bestaat immers vooral uit het luisteren naar de binnenwereld. Kent u hem trouwens nog, Steve Wozniak, aka Woz? Hij ontwikkelde de eerste personal computers, de Apple I en de Apple II. Hij is hiermee niet alleen het creatieve brein achter Apple maar heeft de hele computerontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Woz was heel introvert, heel verlegen ook. Toch bezocht hij twee keer per maand op een woensdag een groepsbijeenkomst, een bijeenkomst van mensen die ook creatief waren, mensen waaraan hij zijn ideeën vertelde en van wie hij hun ideeën hoorde. Was er een klik, dan praatten ze verder maar had iemand daar geen zin in, dan trok die persoon zich terug in een hoekje en werkte daar alleen. Volgens Woz was het werken in eenzaamheid een feest van creativiteit en hielpen de bijeenkomsten hem aan nieuwe invalshoeken en nieuwe inspiratie. Ondanks zijn verlegenheid bleef hij ze daarom bezoeken.
 
Ik zie mezelf - met mijn introverte en onderzoekende persoonlijkheid - graag als een creatieve ondernemer en eerlijk gezegd heb ik ook dagelijks nieuwe ideeën. Ideeën voor mezelf en ideeën voor klanten. Opgeborreld onder de douche rijpen ze door erover te denken en te praten. In eerste instantie met José of met een goede collega. Maar toch... vaak is een gesprek met een andere ondernemer ook erg inspirerend. Een gesprek zoals Woz die had op zijn woensdagbijeenkomsten. Omdat ik niet de enige ben die hier behoefte aan blijkt te hebben heb ik met collega ondernemers Jan Booij en Jeanet Heinen het initiatief genomen voor ‘Woz woensdagen’ in onze regio, de Noordkop. We noemen ze ‘Woensdag Werkdag’. Bijeenkomsten van een hele dag waarop je in een hoekje alleen kunt gaan werken, of kunt samenwerken met andere ondernemers. Ik ben benieuwd welke wereld veranderende innovaties dit gaat opleveren.
 
Immers, creativiteit wordt in eenzaamheid geboren, het gedijt bij vrijwillige en inspirerende samenwerking!
 
Doe je mee aan Woensdag Werkdag? Geef je op via werkwoensdag.nl