maart 2016

Minder stress? Proef koffie

Ik was al een tijdje op zoek naar een eenvoudige oefening om de deelnemers sneller van de ene oefening naar de andere over te laten schakelen. Het zit namelijk zo: onze methode onderscheidt zich door hele effectieve - enkeldaagse - trainingen. Geen meerdaagse heisessies dus, maar losse dagen die super effectief zijn. En voor die effectiviteit is het nodig dat deelnemers na een oefening snel over kunnen schakelen naar de volgende oefening. Daar zocht is dus naar en ik dacht hierbij aan een korte meditatie of mindfullness.

Waarom trainen niet werkt

Ken je dat? Je gaat naar een training om beter te leren communiceren, leiding te geven of om je tijd beter te managen. Tijdens de training denk je nog “hé, dit werkt echt!“ en je neemt je voor alles wat je leert ook in de praktijk toe te passen. Je ziet een gouden toekomst voor je waarin geen communicatieproblemen meer bestaan, je zo goed leiding geeft dat alles op rolletjes loopt en je zeeën van tijd hebt doordat je geweldig getraind bent in je timemanagement... 

Een leven lang leuk leren

Leren is leuk. Tenminste dat vind ik. Telkens als ik iets hoor, lees in de krant of in een blog of op een andere manier iets tegen kom wat mijn nieuwsgierigheid prikkelt dan struin ik Bol.com of Managementboek.nl af naar een goed boek over het onderwerp en bestel dat dan direct. Want wat is er nu leuker dan je nieuwsgierigheid bevredigen? Natuurlijk, het lezen van boeken als manier om te leren past bij mij, maar past niet bij iedereen. Anderen leren misschien beter door iemand na te doen, door iets na te maken, door te experimenteren, door te oefenen of door er met anderen over te praten.

Echte Nederlanders

Dé Nederlander bestaat niet, waagde Maxima - toen nog prinses - ons voor te houden. Natuurlijk had ze gelijk, maar de meeste Nederlanders voelen dit toch anders. Er is wel degelijk een beeld van ‘de perfecte Nederlander’ waar we aan behoren te voldoen. Deze perfecte Nederlander is communicatief en vlot, assertief, ondernemend, zelfverzekerd, staat zelf aan het stuur van zijn of haar leven, is dus succesvol en geniet dagelijks van het leven.